måndag 20 april 2009

Öppet brev till Reinfeldt

Öppet brev till Statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning av statsministerns besök i Turkiet den 21 april.

På tisdag den 21 april reser statsminister Fredrik Reinfeldt till Turkiet för överläggningar med premiärminister Recep Tayyip Erdogan och President Abdullah Gül.

På agendan står bl.a samtal om Turkiets medlemsskapsförhandlingar med EU.

Turkiets arbete med mänskliga rättigheter är en fråga som statsministern bör lägga stor vikt vid i samtalen med både premiärminister Recep Tayyip Erdogan och President Abdullah Gül. Vidare måste statsministern kräva ett klargörande om de massarresteringar av politiker som nu äger rum i sydöstra Turkiet och som måste uppfattas som efterdyningar av DTP:s valframgångar i dessa områden. Valframgångar som det regerande AK-partiet uppenbarligen inte kan, men måste acceptera.

Statsministern bör vara tydlig med att kurdfrågan inte löses med polisrazzior och ingrepp i människors rätt att verka politiskt i fria och demokratiska val.

Anne Ludvigsson (S)

1 kommentarer:

mishka sa...

Reinfeldt är typisk moderat i den bemärkelsen att han ger blanka fan i den kurdiska frågan. Likt Bildt omfattas hans intresse av att binda nya ekonomiska avtal med Turkiet. Hans besök till landet visar vart han har sina prioriteringar.